Dania serwowane na Śląskim weselu

Posted · Add Comment

Miałem okazję ostatnio rozmawiać z kucharkami, które zajmują się przygotowywaniem potraw weselnych. Okazuje się, że przygotowania kulinarne do uroczystości weselnej rozpoczynają się nawet na dwa dni przed datą wesela. W ferworze walki liczy się przede wszystkim jakość, czasy się zmieniają i każdy właściciel doskonale wie, że zadowolenie klienta to najlepsza reklama na przyszłość. Jeśli w świat pójdzie zła opinia o danym lokalu, może to doprowadzić nawet do bankructwa, a na pewno do zmniejszenia zysków.

     Uroczystość weselna to ten element dnia ślubu, który najczęściej jest wspominany po latach przez gości weselnych. Oczywiście oprócz doskonale wyglądającej Pary Młodej, dekoracji ślubnych, ważne jest także dobre wrażenie związane z potrawami na weselu. To co pojawi się na naszym stole weselnym ustalamy na kilkanaście miesięcy przed datą ślubu, wtedy gdy decydujemy się na dany dom weselny. Ze względu na nasze Śląskie przywiązanie do tradycji, najczęściej decydujemy się na tradycyjne dania i potrawy. Trudno dziś wyobrazić sobie przyjęcie weselne na Śląsku  bez tradycyjnej rolady, klusek śląskich, modrej kapusty. Ale z drugiej strony, są przecież inne momenty podczas wesela, kiedy możemy „zaszaleć” kulinarnie. Dlatego w menu weselnym lokali, coraz częściej znajdują się na przykład:

– strogonow
– wszelkiego rodzaju ryby
– ekologiczna żywność
– i wiele innych

Wszystko w myśl zasady – liczy się przede wszystkim jakość. Dlatego też przygotowania do wesela rozpoczynają się w kuchni nawet na kilkanaście godzin przed dniem wesela, a intensywne prace w kuchni trwają nawet w nocy. Wszystko musi być świeże i smaczne.   

 

   Reasumując – od 20 lat wiele się zmieniło w temacie organizacji wesela i ślubu, podobnie jest w kwestii przygotowania dań, potraw i deserów na wesele. Dziś liczy się głównie jakość!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.